Dieta bezglutenowa – wszystko co musisz o niej wiedzieć

Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Około 1% amerykańskiej populacji ma celiakię, a dodatkowe 6% jest nietolerujących glutenu. Osobiście zauważyłam coraz więcej osób, które podobnie jak ja, decydują się na stosowanie diety bezglutenowej, nie mając celiakii ani nie będąc w inny sposób medycznie zobowiązanym do jej stosowania.

Zaczęłam jeść bezglutenowo około rok temu, po tym jak zdecydowałam, że chcę spróbować diety wegańskiej przez miesiąc styczeń. Zanim przeszłam na weganizm, wycięłam już z mojej diety wszystkie przetworzone pokarmy. Podczas gdy przejście na weganizm zmieniło moje życie na wiele sposobów, sprawiło, że moje trawienie było jeszcze gorsze niż wcześniej. Przejście na dietę bezglutenową było kolejnym krokiem w dążeniu do poprawy mojego trawienia. Gluten jest białkiem znajdującym się w ziarnach takich jak pszenica i żyto, a ludzie z celiakią nie mogą go prawidłowo trawić z powodu reakcji immunologicznej wywołanej przez białko glutenu (zwanej reakcją autoimmunologiczną). Może to powodować ból brzucha, wzdęcia, gazy i biegunkę – wśród innych objawów.

Ten artykuł nie jest przeznaczony jako porada medyczna – omawia jedynie, w jaki sposób przeszłam na dietę bezglutenową i jakie to miało na mnie skutki.

Więcej na: tiptors.pl